Są momenty, kiedy człowiek zachodzi w głowę, co tu podać gościom, kiedy wiadomo na pewno, że się pojawią. Najlepiej, żeby robiło się (prawie) samo i było smaczne. Tak bardzo smaczne, że gospodyni zbierze cały worek komplementów. Jeśli szukacie przepisu nie tylko na Wigilię, ale na Sylwestra, urodziny, imieniny czy co tam sobie wymyślicie, zróbcie śledzie w pomidorach. Goście będą zachwyceni, wiem coś o tym.
Składniki
- pół kg. śledzi typu matias
- 3 duże cebule
- 3 duże łyżki koncentratu pomidorowego
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 3-4 łyżki oleju
Sposób wykonania
Sos kurkowy z makaronem | Przepis
Szybkie brownie bez mąki i cukru
Proste ciasto bananowe (bez glutenu
Proste ciasto z jabłkami | Przepis
Śledzie moczymy ok. 2 godz., po czym osuszamy je w ręczniku papierowym i kroimy w paski o szerokości ok. 2 cm. Cebulę kroimy w piórka i smażymy do miękkości na oleju. Kiedy będzie gotowa, dodajemy przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Śledzie są słone, dlatego nie solimy cebuli.
Cebulę z pomidorami dobrze mieszamy i smażymy ok. 2 minuty. Jeszcze ciepłą (koniecznie) układamy w szklanym naczyniu warstwowo ze śledziami. Na spodzie naczynia powinna być warstwa cebuli, a jej ostatnia porcja powinna przykryć śledzie. Całość przykrywamy i odstawiamy najpierw do ostygnięcia, a potem wkładamy na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki.
Następnego dnia danie jest gotowe. Smacznego!
Cześć! Jestem Weronika i chciałbym przywitać Was na moim blogu. Jestem fanatyczką dbania o urodę i stylizację, więc głównie piszę o tym. Sporo również mówię o radzeniu sobie w związkach. Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej 🙂