Nie mam pojęcia dlaczego, ale nie potrafię wyjść ze sklepu warzywnego bez pudełka świeżych kurek. Tak pięknie się do mnie uśmiechają. Co z nich robię? Choćby kurki z kurczakiem w sosie śmietanowym. Idealne z makaronem. Doskonałość na talerzu w przysłowiowe 10 minut.
Składniki
(dla 2-3 osób)
- 250 g kurek
- duża pierś z kurczaka
- cebula
- 200 ml śmietanki 12 proc. do zup i sosów (w wersji fit może być jogurt grecki)
- sól himalajska
- biały pieprz
- łyżka oleju do smażenia (kokosowy, rzepakowy)
- makaron (polecam pappardelle)
Sposób wykonania
Proste ciasto bananowe bez glutenu
Pierogi z jagodami
Gdzie zjeść najlepsze kartacze na Suwalszczyźnie
Bar Przystań – kultowe miejsce w Trójmieście
Gdańsk, Sopot, Gdynia – Gdzie na rybę. Subiektywny przewodnik kulinarny
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Kiedy będzie miękka, dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Mięso obsmażamy. Po ok. 3 minutach dodajemy oczyszczone i umyte kurki (nie kroję dużych kapeluszy) i smażymy wszystko ok. 5 minut. Kiedy grzyby są miękkie, wlewamy śmietankę, dodajemy do smaku sól, pieprz i wszystko razem dusimy ok. 5 minut.
Sos podajemy z makaronem. Smacznego!
Cześć! Jestem Weronika i chciałbym przywitać Was na moim blogu. Jestem fanatyczką dbania o urodę i stylizację, więc głównie piszę o tym. Sporo również mówię o radzeniu sobie w związkach. Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej 🙂