Sos Kurkowy Z Makaronem | Przepis

Nie mam pojęcia dlaczego, ale nie potrafię wyjść ze sklepu warzywnego bez pudełka świeżych kurek. Tak pięknie się do mnie uśmiechają. Co z nich robię? Choćby kurki z kurczakiem w sosie śmietanowym. Idealne z makaronem. Doskonałość na talerzu w przysłowiowe 10 minut.

Składniki

(dla 2-3 osób)

  • 250 g kurek
  • duża pierś z kurczaka
  • cebula
  • 200 ml śmietanki 12 proc. do zup i sosów (w wersji fit może być jogurt grecki)
  • sól himalajska 
  • biały pieprz 
  • łyżka oleju do smażenia (kokosowy, rzepakowy)
  • makaron (polecam pappardelle)

Sposób wykonania

Proste ciasto bananowe bez glutenu
Pierogi z jagodami 
Gdzie zjeść najlepsze kartacze na Suwalszczyźnie 
Bar Przystań – kultowe miejsce w Trójmieście 
Gdańsk, Sopot, Gdynia – Gdzie na rybę. Subiektywny przewodnik kulinarny  

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Kiedy będzie miękka, dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Mięso obsmażamy. Po ok. 3 minutach dodajemy oczyszczone i umyte kurki (nie kroję dużych kapeluszy) i smażymy wszystko ok. 5 minut. Kiedy grzyby są miękkie, wlewamy śmietankę, dodajemy do smaku sól, pieprz i wszystko razem dusimy ok. 5 minut.
Sos podajemy z makaronem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *