Bardzo czekoladowe i wilgotne wewnątrz „brownie”, to znane na całym świecie amerykańskie ciastka, bardzo czekoladowe. Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Dziś przepis na ten smakołyk, ale bez mąki, za to ze sporą dawką mielonych migdałów, na bazie pysznej gorzkiej czekolady. Robi się je błyskawicznie i smakuje wybornie.
Czytaj też
Proste ciasto bananowe bez glutenu
Pierogi z jagodami
Gdzie zjeść najlepsze kartacze na Suwalszczyźnie
Bar Przystań – kultowe miejsce w Trójmieście
Gdańsk, Sopot, Gdynia – Gdzie na rybę. Subiektywny przewodnik kulinarny
Składniki
- 200 g mielonych migdałów
- 150 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70 %)
- 4-5 łyżek stewii
- 3 duże jajka
- garść suszonej żurawiny (opcjonalnie)
Sposób wykonania
Roztopić czekoladę, dodać do niej masło i ostudzić. Ubić jajka, wlać do nich stewię i rozpuszczoną czekoladę z masłem. Na koniec dodać mielone migdały i żurawinę.
Masę wyłożyć do foremki silikonowej lub do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 st. C przez ok. 40 minut (proponuję sprawdzać).
Po upieczeniu brownie ostudzić. Można polać gorzką czekoladą, posypać cukrem pudrem. Wyśmienicie smakuje z gałką lodów (na ciepło), sosem waniliowy lub truskawkami. Smacznego!
Cześć! Jestem Weronika i chciałbym przywitać Was na moim blogu. Jestem fanatyczką dbania o urodę i stylizację, więc głównie piszę o tym. Sporo również mówię o radzeniu sobie w związkach. Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej 🙂