Przed wami ciasto bananowe, które robi się szybko, a znika jeszcze szybciej. Nie ma w nim cukru, masła i wszystkiego, co nie służy zdrowiu i sylwetce. Idealne ciasto fit. Wyborne. Jeśli kochacie banany, w ciągu godziny zjecie połowę, jak ja.
Składniki
- szklanka mąki ryżowej
- 2 jajka
- 4 średnie dojrzałe banany
- 3 łyżki miodu (lub więcej, według smaku)
- 4-5 łyżek oleju kokosowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść orzechów włoskich
- garść migdałów
- pół tabliczki czekolady
Sposób przygotowania
Czytaj też
Pierogi z jagodami
Kanelbullar | Szwedzkie bułeczki cynamonowe
Germknödel | Austria na talerzu
Gdzie zjeść najlepsze kartacze na Suwalszczyźnie
Zalipie – najpiękniejsza polska wieś
Bar Przystań – kultowe miejsce w Trójmieście
Gdańsk, Sopot, Gdynia – Gdzie na rybę. Subiektywny przewodnik kulinarny
Żółtka jajek wrzucamy do blendera, ucieramy przez ok. 3 min., po czym dodajemy olej kokosowy i miód – całość ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i chwilę mieszamy. Migdały i orzechy przed dodaniem do masy najlepiej rozdrobnić – najprościej wrzucić do woreczka i kilka razy potraktować tłuczkiem. Banany obieramy, rozgniatamy widelcem, również dodajemy do ciasta. Na koniec ubijamy białka jajek i delikatnie łączymy z masą.
Surowe ciasto wlewamy do silikonowej formy lub każdej innej wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 50 minut do godziny (warto obserwować). Studzimy, polewamy roztopioną czekoladą i gotowe!
Cześć! Jestem Weronika i chciałbym przywitać Was na moim blogu. Jestem fanatyczką dbania o urodę i stylizację, więc głównie piszę o tym. Sporo również mówię o radzeniu sobie w związkach. Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej 🙂