Proste Ciasto Bananowe (Bez Glutenu)

Przed wami ciasto bananowe, które robi się szybko, a znika jeszcze szybciej. Nie ma w nim cukru, masła i wszystkiego, co nie służy zdrowiu i sylwetce. Idealne ciasto fit. Wyborne. Jeśli kochacie banany, w ciągu godziny zjecie połowę, jak ja.

Składniki

  • szklanka mąki ryżowej
  • 2 jajka

  • 4 średnie dojrzałe banany
  • 3 łyżki miodu (lub więcej, według smaku)

  • 4-5 łyżek oleju kokosowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • garść orzechów włoskich 
  • garść migdałów
  • pół tabliczki czekolady

Sposób przygotowania

Czytaj też
Pierogi z jagodami
Kanelbullar | Szwedzkie bułeczki cynamonowe
Germknödel | Austria na talerzu
Gdzie zjeść najlepsze kartacze na Suwalszczyźnie 
Zalipie – najpiękniejsza polska wieś 
Bar Przystań – kultowe miejsce w Trójmieście 
Gdańsk, Sopot, Gdynia – Gdzie na rybę. Subiektywny przewodnik kulinarny

Żółtka jajek wrzucamy do blendera, ucieramy przez ok. 3 min.,  po czym dodajemy olej kokosowy i miód – całość ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i chwilę mieszamy. Migdały i orzechy przed dodaniem do masy najlepiej rozdrobnić – najprościej wrzucić do woreczka i kilka razy potraktować tłuczkiem. Banany obieramy, rozgniatamy widelcem, również dodajemy do ciasta. Na koniec ubijamy białka jajek i delikatnie łączymy z masą.

Surowe ciasto wlewamy do silikonowej formy lub każdej innej wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 50 minut do godziny (warto obserwować). Studzimy, polewamy roztopioną czekoladą i gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *