Bezglutenowe placuszki bananowe

Danie, które robi się samo. No, prawie. A już z całą pewnością poradzi sobie z nim osoba, która gotować nie lubi. Idealne także do pichcenia z dziećmi. Przed wami placuszki bananowe!

Składniki

• 2 niewielkie banany (najlepiej bardzo dojrzałe, które są najsłodsze)
• 4 łyżki mąki jaglanej
• łyżka cukru (opcjonalnie)
• duża łyżka jogurtu
• 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (lub sody)
• olej do smażenia (polecam kokosowy)

Sposób przygotowania 

Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem mieszamy na jednolitą masę – nie ma potrzeby używania blendera, wystarczy łyżka.jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, wystarczy dodać nieco więcej mąki.
Na patelni (najlepiej teflonowej) dobrze rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wykładamy po łyżce ciasta, tworząc z niego okrągłe placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z owocami, jogurtem, konfiturą lub syropem klonowym. Smacznego! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *