Sernik – Prosty, Szybki, Idealny

Puszysty, lekki, kremowy, czyli sernik wyśmienity. Zrobić go można z kilku składników, w zaledwie kilka chwil. To przepis idealny dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu, a chcą lub muszą upiec coś na szybko. Idealny też dla początkujących, stawiających pierwsze kroki w kuchni. Oto przepis na sernik bez spodu, który zawsze się udaje.

fot. SoShe

Składniki

• 1 kg dobrej jakości zmielonego, tłustego sera twarogowego z wiaderka (ważne, aby nie miał kwaskowatego posmaku)
• kostka masła (200 g)
• 4 dobrej jakości jajek
• pół szklanki cukru pudru (można zastąpić ksylitolem)
• 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
• laska wanilii lub łyżka esencji waniliowej
• rodzynki (opcjonalnie)
• cukier puder lub czekolada do polania ciasta (opcjonalnie)

Sposób wykonania

fot. SoShe

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielamy od żółtek. Masło rozpuszczamy do płynnego stanu i studzimy.

Żółtka ucieramy mikserem ok. 5 minut z cukrem pudrem, dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło, a po chwili powoli twaróg z wiaderka. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i wanilię lub esencję waniliową. Nie mieszamy długo, tylko do połączenia składników. Na koniec ubijamy dobrze białka jajek i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy łyżką. Przed dodaniem białek można dodać rodzynki.

Masę wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (najlepsza o średnicy 24 cm) i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika (najlepiej tylko termoobieg). Po pół godzinie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni, a po godzinie od rozpoczęcia pieczenia do 120 st. Pieczemy kolejne pół godziny, po czym wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik do wystygnięcia. Przez cały czas pieczenia nie otwieramy piekarnika, uchroni to sernik przed opadnięciem.

Ciasto po wyjęciu z piekarnika ma lekką konsystencję, dopiero po kilku godzinach pozostawionych w lodówce osiąga idealny stan.

Sernik można posypać cukrem pudrem, polać czekoladą lub lukrem, podać z owocami – tak, jak lubimy. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *