Kremowy, serowy sos, w którym pływa utopiony makaron. Prawdziwa rozpusta na talerzu. Nieprzyzwoicie kaloryczny przysmak, który dobrze znają fani serialu „Przyjaciele”. Mac and cheese to amerykański klasyk, podobnie jak cheeseburger czy ciasto bananowe. Z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet ci, którzy do kuchni zaglądają rzadko.
Mac and Cheese w 10 minut – przepis
Składniki
- 300 g sera cheddar lub gruyère
- 200 g makaronu typu kolanka (macaroni)
- 500 ml mleka 3,2 %
- 40 g masła
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 papryczki chili (opcjonalnie)
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na maśle podsmażamy lekko pokrojone drobno czosnek i papryczkę chili, dodajemy mąkę i chwilę prażymy bez przerwy mieszając. Zasmażkę zalewamy zimnym mlekiem i wciąż mieszając zagotowujemy tak, by nie powstały grudki. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym dodajemy sera i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Do serowego sosu dodajemy makaron, mieszamy i chwilę gotujemy całość. Gotowe!
W wersji dla tych, którzy nie liczą kalorii, danie można wyłożyć do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania, posypać garścią startego sera, parmezanem lub obłożyć plastrami mozzarelli i zapiekać 20 minut w 200 stopniach. Smacznego!
Cześć! Jestem Weronika i chciałbym przywitać Was na moim blogu. Jestem fanatyczką dbania o urodę i stylizację, więc głównie piszę o tym. Sporo również mówię o radzeniu sobie w związkach. Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej 🙂