Sałatka Śledziowa – Prosta, Pyszna I Efektowna


Sałatka warstwowa ze śledziem w roli głównej jest jednym z popularniejszych dań podawanych podczas Bożego Narodzenia, a raczej podczas Wigilii. Nieskomplikowana i smaczna, z zaledwie kilku składników. Problem polega jednak na tym, że nie jest zbyt atrakcyjna wizualnie. A może podać ją inaczej?  Jeśli zrobimy ją w małych porcjach, jak w tym przypadku, będzie przy okazji bardzo efektowna.

Sałatka śledziowa

Składniki
(na 6 porcji)

  • 6 płatów solonych śledzi typu matias
  • dwa duże buraki
  • dwa duże ziemniaki
  • duża cebula
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (typ grecki)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Sos kurkowy z makaronem | Przepis
Szybkie brownie bez mąki i cukru
Proste ciasto bananowe (bez glutenu
Proste ciasto z jabłkami | Przepis

Śledziemoczymy w zimnej wodzie przez ok. godzinę (zależy od ich wielkości). Ziemniaki i buraki gotujemy (każde osobno) w łupinach. Kiedy będą gotowe, wyjmujemy je z wody, studzimy i kroimy w grubszą kostkę. W podobnej wielkości kostkę kroimy również śledzie. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Majonez mieszamy z jogurtem i przyprawami (soli niezbyt wiele, śledzie są ciągle słone).
W średniej wielkości szklankach lub pucharkach układamy warstwowo: ziemniaki, buraki, cebulę i śledzie. Na koniec polewamy je sosem majonezowo-jogurtowym.
Sałatka powinna postać w lodówce kilka godzin, alby składniki nieco się „przegryzły”. Jest pyszna! Smacznego!

Sałatka śledziowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *