Sałatka warstwowa ze śledziem w roli głównej jest jednym z popularniejszych dań podawanych podczas Bożego Narodzenia, a raczej podczas Wigilii. Nieskomplikowana i smaczna, z zaledwie kilku składników. Problem polega jednak na tym, że nie jest zbyt atrakcyjna wizualnie. A może podać ją inaczej? Jeśli zrobimy ją w małych porcjach, jak w tym przypadku, będzie przy okazji bardzo efektowna.
Sałatka śledziowa
Składniki
(na 6 porcji)
- 6 płatów solonych śledzi typu matias
- dwa duże buraki
- dwa duże ziemniaki
- duża cebula
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (typ grecki)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Sos kurkowy z makaronem | Przepis
Szybkie brownie bez mąki i cukru
Proste ciasto bananowe (bez glutenu
Proste ciasto z jabłkami | Przepis
Śledziemoczymy w zimnej wodzie przez ok. godzinę (zależy od ich wielkości). Ziemniaki i buraki gotujemy (każde osobno) w łupinach. Kiedy będą gotowe, wyjmujemy je z wody, studzimy i kroimy w grubszą kostkę. W podobnej wielkości kostkę kroimy również śledzie. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Majonez mieszamy z jogurtem i przyprawami (soli niezbyt wiele, śledzie są ciągle słone).
W średniej wielkości szklankach lub pucharkach układamy warstwowo: ziemniaki, buraki, cebulę i śledzie. Na koniec polewamy je sosem majonezowo-jogurtowym.
Sałatka powinna postać w lodówce kilka godzin, alby składniki nieco się „przegryzły”. Jest pyszna! Smacznego!
Cześć! Jestem Weronika i chciałbym przywitać Was na moim blogu. Jestem fanatyczką dbania o urodę i stylizację, więc głównie piszę o tym. Sporo również mówię o radzeniu sobie w związkach. Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej 🙂