Proste Ciasto Z Jabłkami | Przepis

Zdarza się, że ciasto na stół musi wyjechać tak szybko, jak się da! Bo idą goście, albo zwyczajnie zachciało nam się czegoś słodkiego do kawy czy herbaty. Oto przepis na wypiek, który robi się sam.

Składniki

  • 1/2 kostki masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • laska wanilii
  • 2 łyżki gęstego jogurtu, najlepiej greckiego
  • 4 jabłka średniej wielkości (ew. śliwki)

Sposób wykonania

Suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia) wymieszać ze sobą. Oddzielone od białek żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać miękkie masło, wanilię i jogurt, chwilę ucierać razem (miksować), po czym dodać suche składniki. Ubić białka i delikatnie wymieszać z masą. Tortownicę o śr. 25 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Do przygotowanego naczynia wlać masę, na którą układać pokrojone w cząstki jabłka. Ciasto piec w temperaturze 190 stopni C przez ok. 45 minut. Przed podaniem warto posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

A może
Proste ciasto bananowe
Sos kurkowy z makaronem
Placki z jabłkami
Szybkie brownie bez mąki i cukru

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *