Kupuję je na kilogramy, by w rezultacie wylądowały w ozdobnym koszyku i przez długie dnie były ozdobą kuchni. Fakt, że w swojej roli sprawdzają się znakomicie, ale zasługują przecież na lepsze miejsce. Ot, choćby w puszystych plackach. Przed Wami delikatne racuchy z jabłkowym nadzieniem, które rozpływa się w ustach.
Składniki
- Pół szklanki dowolnego kefiru (lub maślanki)
- Dwa jajka
- Pięć czubatych łyżek mąki
- Cztery jabłka
- Łyżeczka cukru (u mnie trzcinowy)
- Pół łyżeczki cynamonu
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Olej do smażenia (u mnie kokosowy)
Sposób wykonania
Proste ciasto bananowe bez glutenu
Pierogi z jagodami
Gdzie zjeść najlepsze kartacze na Suwalszczyźnie
Bar Przystań – kultowe miejsce w Trójmieście
Gdańsk, Sopot, Gdynia – Gdzie na rybę. Subiektywny przewodnik kulinarny
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry. Białka z jajek ubić na sztywną pianę. Z pozostałych składników zrobić ciasto. Jeśli będzie zbyt gęste, dodać nieco więcej kefiru. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki. Do gotowego ciasta dodać ubitą wcześniej pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej. W cieście maczać krążki jabłek i smażyć z każdej strony aż będą rumiane. Podawać z miodem i miętą. Dobrze smakują też posypane cukrem pudrem lub z jogurtem greckim.
Smacznego!
Cześć! Jestem Weronika i chciałbym przywitać Was na moim blogu. Jestem fanatyczką dbania o urodę i stylizację, więc głównie piszę o tym. Sporo również mówię o radzeniu sobie w związkach. Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej 🙂