Placki Z Jabłkami | Przepis

Kupuję je na kilogramy, by w rezultacie wylądowały w ozdobnym koszyku i przez długie dnie były ozdobą kuchni. Fakt, że w swojej roli sprawdzają się znakomicie, ale zasługują przecież na lepsze miejsce. Ot, choćby w puszystych plackach. Przed Wami delikatne racuchy z jabłkowym nadzieniem, które rozpływa się w ustach.

Składniki

  • Pół szklanki dowolnego kefiru (lub maślanki)
  • Dwa jajka
  • Pięć czubatych łyżek mąki
  • Cztery jabłka
  • Łyżeczka cukru (u mnie trzcinowy)
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Olej do smażenia (u mnie kokosowy)

Sposób wykonania

Proste ciasto bananowe bez glutenu
Pierogi z jagodami 
Gdzie zjeść najlepsze kartacze na Suwalszczyźnie 
Bar Przystań – kultowe miejsce w Trójmieście 
Gdańsk, Sopot, Gdynia – Gdzie na rybę. Subiektywny przewodnik kulinarny  

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry. Białka z jajek ubić na sztywną pianę. Z pozostałych składników zrobić ciasto. Jeśli będzie zbyt gęste, dodać nieco więcej kefiru. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki. Do gotowego ciasta dodać ubitą wcześniej pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej. W cieście maczać krążki jabłek i smażyć z każdej strony aż będą rumiane. Podawać z miodem i miętą. Dobrze smakują też posypane cukrem pudrem lub z jogurtem greckim.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *