Banany, cynamon i orzechy – czy może być przyjemniejsze dla podniebienia połączenie? Ciasto z tymi składnikami nie dość, że jest pyszne, jest też szybkie w przygotowaniu. Idealne do zrobienia, gdy nie mamy czasu, zaskoczą nas goście, albo po prostu nie posiadamy zdolności kulinarnych Karola Okrasy czy Magdy Gessler. Spróbujcie je zrobić. Zachęcam.
Składniki
- 3 duże (lub 4 małe) dojrzałe banany
- 200 g masła (lub oleju kokosowego)
- 3 łyżki masła orzechowego, najlepiej z kawałkami orzechów
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru (ew. dwie łyżki stewii lub ksylitol)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cynamonu
- garść orzechów włoskich, ew. żurawiny
Sposób przygotowania
Masło (lub olej kokosowy) i masło orzechowe rozpuszczamy. Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon przesiewamy do miski. Do suchych składników dodajemy cukier, rozpuszczony tłuszcz z masłem kokosowym i rozgniecione widelcem na kawałki banany. Wszystko razem mieszamy, dodajemy orzechy lub żurawinę. Wkładamy do formy (klasycznej keksówki), najlepiej silikonowej i pieczemy 50 minut w 180 st. C.
Smacznego!
Ciasto bananowe
Cześć! Jestem Weronika i chciałbym przywitać Was na moim blogu. Jestem fanatyczką dbania o urodę i stylizację, więc głównie piszę o tym. Sporo również mówię o radzeniu sobie w związkach. Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej 🙂