Proste Ciasto Bananowe Z Orzechami

Banany, cynamon i orzechy – czy może być przyjemniejsze dla podniebienia połączenie? Ciasto z tymi składnikami nie dość, że jest pyszne, jest też szybkie w przygotowaniu. Idealne do zrobienia, gdy nie mamy czasu, zaskoczą nas goście, albo po prostu nie posiadamy zdolności kulinarnych Karola Okrasy czy Magdy Gessler. Spróbujcie je zrobić. Zachęcam.

Składniki

  • 3 duże (lub 4 małe) dojrzałe banany
  • 200 g masła (lub oleju kokosowego) 
  • 3 łyżki masła orzechowego, najlepiej z kawałkami orzechów
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru (ew. dwie łyżki stewii lub ksylitol)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • garść orzechów włoskich, ew. żurawiny

Sposób przygotowania

Masło (lub olej kokosowy) i masło orzechowe rozpuszczamy. Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon przesiewamy do miski. Do suchych składników dodajemy cukier, rozpuszczony tłuszcz z masłem kokosowym i rozgniecione widelcem na kawałki banany. Wszystko razem mieszamy, dodajemy orzechy lub żurawinę. Wkładamy do formy (klasycznej keksówki), najlepiej silikonowej  i pieczemy 50 minut w 180 st. C.
Smacznego!

Ciasto bananowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *