Wegańska Pasta (Smalec) Z Fasoli | Przepis

Wielokrotnie byłam świadkiem, jak smakiem wegańskich smarowideł zachwycali się wielbiciele schabowego. Najpopularniejsze pasty do chleba robi się z cieciorki i soczewicy. Dzisiaj przyszedł czas na fasolę. Przed wami prosty przepis

Składniki

Proste ciasto bananowe bez glutenu
Pierogi z jagodami 
Gdzie zjeść najlepsze kartacze na Suwalszczyźnie 
Bar Przystań – kultowe miejsce w Trójmieście 
Gdańsk, Sopot, Gdynia – Gdzie na rybę. Subiektywny przewodnik kulinarny  

  • szklanka suchej białej fasoli
  • dwie średnie cebule
  • trzy ząbki czosnku
  • pół łyżeczki suszonego majeranku
  • kilka gałązek świeżego oregano (ew. pół łyżeczki suszonego)
  • dwie łyżeczki oleju
  • sól, pieprz

Sposób wykonania

Szklankę fasoli namoczyć na noc w zimnej wodzie, do rana zwiększy swoją objętość. Fasolę ugotować w osolonej wodzie, najlepiej tej, w której się moczyła. Jeśli mamy w domu szybkowar, to dobry czas na wykorzystanie sprzętu. Dzięki niemu fasola będzie gotowała się ok. 20 minut zamiast godziny.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Dorzucamy pokrojony drobno czosnek, a po chwili majeranek, listki oregano (ew. suszone), sól i pieprz.
Ugotowaną i wystudzoną fasolę blendujemy na gładką masę, pod koniec dodając cebulę z przyprawami. Całość chłodzimy i gotowe. Dobrze się komponuje z prażoną cebulką i ogórkiem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *