Wielokrotnie byłam świadkiem, jak smakiem wegańskich smarowideł zachwycali się wielbiciele schabowego. Najpopularniejsze pasty do chleba robi się z cieciorki i soczewicy. Dzisiaj przyszedł czas na fasolę. Przed wami prosty przepis.
Składniki
Proste ciasto bananowe bez glutenu
Pierogi z jagodami
Gdzie zjeść najlepsze kartacze na Suwalszczyźnie
Bar Przystań – kultowe miejsce w Trójmieście
Gdańsk, Sopot, Gdynia – Gdzie na rybę. Subiektywny przewodnik kulinarny
- szklanka suchej białej fasoli
- dwie średnie cebule
- trzy ząbki czosnku
- pół łyżeczki suszonego majeranku
- kilka gałązek świeżego oregano (ew. pół łyżeczki suszonego)
- dwie łyżeczki oleju
- sól, pieprz
Sposób wykonania
Szklankę fasoli namoczyć na noc w zimnej wodzie, do rana zwiększy swoją objętość. Fasolę ugotować w osolonej wodzie, najlepiej tej, w której się moczyła. Jeśli mamy w domu szybkowar, to dobry czas na wykorzystanie sprzętu. Dzięki niemu fasola będzie gotowała się ok. 20 minut zamiast godziny.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Dorzucamy pokrojony drobno czosnek, a po chwili majeranek, listki oregano (ew. suszone), sól i pieprz.
Ugotowaną i wystudzoną fasolę blendujemy na gładką masę, pod koniec dodając cebulę z przyprawami. Całość chłodzimy i gotowe. Dobrze się komponuje z prażoną cebulką i ogórkiem. Smacznego!
Cześć! Jestem Weronika i chciałbym przywitać Was na moim blogu. Jestem fanatyczką dbania o urodę i stylizację, więc głównie piszę o tym. Sporo również mówię o radzeniu sobie w związkach. Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej 🙂