Wspaniale rozgrzewa, kiedy temperatura oscyluje w okolicy zera stopni. Curry idealne jest na zimę, choć nie tylko. Jeśli nie macie dyni, śmiało możecie ją pominąć. Z przypraw też korzystajcie dowolnie, tak jak lubicie. Wszystko jest przecież kwestią smaku.
Składniki
(na cztery porcje)
- szklanka suchej czerwonej soczewicy
- 200 g dyni
- 4 średnie ziemniaki
- dwie marchewki
- duża cebula
- świeży imbir (ok. 0,5 cm)
- puszka mleka kokosowego
- 1 gałązka trawy cytrynowej
- łyżeczka zmielonego kuminu
- łyżeczka zmielonej kurkumy
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- szczypta cynamonu
- niewielka papryczka chilli
- sól
- łyżka oleju
- nać kolendry
Sposób wykonania
Proste ciasto bananowe bez glutenu
Pierogi z jagodami
Gdzie zjeść najlepsze kartacze na Suwalszczyźnie
Bar Przystań – kultowe miejsce w Trójmieście
Gdańsk, Sopot, Gdynia – Gdzie na rybę. Subiektywny przewodnik kulinarny
Soczewicę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. pół godziny (woda powinna ją zakrywać). Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodajemy wszystkie przyprawy, starty imbir, drobno pokrojoną papryczkę chilli i pastę curry. Jeśli danie ma być ostre, można dodajcie pestki. W innym przypadku lepiej je usunąć. Wszystko razem smażymy i dodajemy do soczewicy razem z gałązką trawy cytrynowej. Dynię i ziemniaki kroimy w kostkę, a marchew na niewielkie części. Warzywa wrzucamy do soczewicy, zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy ok. 20-30 min. do miękkości warzyw. Można jeść solo, albo z ryżem i z dodatkiem kolendry. Smacznego!
Cześć! Jestem Weronika i chciałbym przywitać Was na moim blogu. Jestem fanatyczką dbania o urodę i stylizację, więc głównie piszę o tym. Sporo również mówię o radzeniu sobie w związkach. Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej 🙂