Curry Z Czerwonej Soczewicy Z Dynią, Ziemniakami I Mlekiem Kokosowym

Wspaniale rozgrzewa, kiedy temperatura oscyluje w okolicy zera stopni. Curry idealne jest na zimę, choć nie tylko. Jeśli nie macie dyni, śmiało możecie ją pominąć. Z przypraw też korzystajcie dowolnie, tak jak lubicie. Wszystko jest przecież kwestią smaku.

Składniki
(na cztery porcje)

  • szklanka suchej czerwonej soczewicy
  • 200 g dyni
  • 4 średnie ziemniaki 
  • dwie marchewki
  • duża cebula
  • świeży imbir (ok. 0,5 cm)
  • puszka mleka kokosowego
  • 1 gałązka trawy cytrynowej
  • łyżeczka zmielonego kuminu 
  • łyżeczka zmielonej kurkumy
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • szczypta cynamonu
  • niewielka papryczka chilli
  • sól
  • łyżka oleju
  • nać kolendry

Sposób wykonania

Proste ciasto bananowe bez glutenu
Pierogi z jagodami 
Gdzie zjeść najlepsze kartacze na Suwalszczyźnie 
Bar Przystań – kultowe miejsce w Trójmieście 
Gdańsk, Sopot, Gdynia – Gdzie na rybę. Subiektywny przewodnik kulinarny  

Soczewicę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. pół godziny (woda powinna ją zakrywać). Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodajemy wszystkie przyprawy, starty imbir, drobno pokrojoną papryczkę chilli i pastę curry. Jeśli danie ma być ostre, można dodajcie pestki. W innym przypadku lepiej je usunąć. Wszystko razem smażymy i dodajemy do soczewicy razem z gałązką trawy cytrynowej. Dynię i ziemniaki kroimy w kostkę, a marchew na niewielkie części. Warzywa wrzucamy do soczewicy, zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy ok. 20-30 min. do miękkości warzyw. Można jeść solo, albo z ryżem i z dodatkiem kolendry. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *