Falafel Idealny | Przepis

Arabski falafel od jakiegoś czasu szturmem podbija podniebienia gości rodzimych barów i restauracji. W sumie trudno się dziwić – smażone kulki lub kotleciki z ciecierzycy to wyjątkowo smaczna potrawa. Pełna smaku, dzięki dużej ilości przypraw.

 Wystarczy kilka trików, jak choćby dodanie odrobiny sody, a pozostaje w środku miękki (soda przyspiesza proces smażenia strączków), kusząc przy tym chrupiącą skórką. I pamiętamy – do przygotowania falafela nie używamy ciecierzycy z puszki!

Sos kurkowy z makaronem | Przepis
Szybkie brownie bez mąki i cukru
Proste ciasto bananowe (bez glutenu
Proste ciasto z jabłkami | Przepis

Składniki

Na około 20 porcji

  • szklanka suchej ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • zielona pietruszka
  • liście kolendry (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka  ziaren kolendry
  • ziele angielskie
  • duża szczypta chili
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (ew. proszku do pieczenia)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania
Ziarna ciecierzycy zalać na noc zimą wodą. Do rana podwoi swoją objętość. Odlać wodę, opłukać i zblendować na gładką masę, jednak nie za drobno. Dodać cebulę i czosnek i dalej blendować. Do zmielonej masy dodać pokrojoną drobno garść natki pietruszki i kolendry, sodę sól, pieprz i chili.  Kumin, ziarna kolendry, ziele angielskie uprażyć na patelni (uzyskamy więcej aromatu), po czym utłuc w moździerzu lub zmielić w młynku do pieprzu. Przyprawy dodać do masy, wymieszać i formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe, wedle uznania. Smażyć je na złoto w rozgrzanym oleju, odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z sałatkami, w picie, z ulubionymi sosami. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *