Wegeteriańskie Leczo Z Cieciorki I Cukinii

Bezmięsne nie oznacza, że bez smaku. Wręcz przeciwnie. Jeśli chcecie się przekonać, zróbcie leczo z cieciorki w towarzystwie cukinii i papryki. 

Składniki

Na około 4 porcje

• pół szklanki suchej ciecierzycy (można wykorzystać puszkę gotowej)
• 1 cebula
• dwa ząbki czosnku
• pomidory w puszce
• średnia cukinia
• sól, pieprz
• chilli (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Czytaj też
Pierogi z jagodami
Kanelbullar | Szwedzkie bułeczki cynamonowe
Germknödel | Austria na talerzuProste ciasto bananowe bez glutenu

Pierogi z jagodami 
Gdzie zjeść najlepsze kartacze na Suwalszczyźnie 
Bar Przystań – kultowe miejsce w Trójmieście 
Gdańsk, Sopot, Gdynia – Gdzie na rybę. Subiektywny przewodnik kulinarny  

Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, czosnek w drobne paski, dodajemy sól, pieprz i chilli do smaku – wszystko wkładamy do garnka i zalewamy pomidorami w puszce. Gotujemy do miękkości. Można skorzystać z szybkowara, wtedy czas gotowania skraca się do ok. 15 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, wrzucamy pokrojoną w półtalarki cukinię i przykrywamy garnek na kolejne 15 minut. Cukinia stanie się miękka i jędrna, ale się nie rozgotuje. Na koniec dorzucamy ugotowaną (lub z puszki) cieciorkę. Smacznego!

fot. SoShe.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *