Bezmięsne nie oznacza, że bez smaku. Wręcz przeciwnie. Jeśli chcecie się przekonać, zróbcie leczo z cieciorki w towarzystwie cukinii i papryki.
Składniki
Na około 4 porcje
• pół szklanki suchej ciecierzycy (można wykorzystać puszkę gotowej)
• 1 cebula
• dwa ząbki czosnku
• pomidory w puszce
• średnia cukinia
• sól, pieprz
• chilli (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Czytaj też
Pierogi z jagodami
Kanelbullar | Szwedzkie bułeczki cynamonowe
Germknödel | Austria na talerzuProste ciasto bananowe bez glutenu
Pierogi z jagodami
Gdzie zjeść najlepsze kartacze na Suwalszczyźnie
Bar Przystań – kultowe miejsce w Trójmieście
Gdańsk, Sopot, Gdynia – Gdzie na rybę. Subiektywny przewodnik kulinarny
Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, czosnek w drobne paski, dodajemy sól, pieprz i chilli do smaku – wszystko wkładamy do garnka i zalewamy pomidorami w puszce. Gotujemy do miękkości. Można skorzystać z szybkowara, wtedy czas gotowania skraca się do ok. 15 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, wrzucamy pokrojoną w półtalarki cukinię i przykrywamy garnek na kolejne 15 minut. Cukinia stanie się miękka i jędrna, ale się nie rozgotuje. Na koniec dorzucamy ugotowaną (lub z puszki) cieciorkę. Smacznego!
Cześć! Jestem Weronika i chciałbym przywitać Was na moim blogu. Jestem fanatyczką dbania o urodę i stylizację, więc głównie piszę o tym. Sporo również mówię o radzeniu sobie w związkach. Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej 🙂