Kanelbullar | Szwedzkie Bułeczki Cynamonowe

Drożdżowe, rolowane bułeczki z cynamonem zna i uwielbia cała Szwecja. Do tego stopnia, że mają nawet swoje święto. Dzień 4 października promowany jest tam jako Dzień Kanelbullar. W Danii ten sam przysmak znajdziemy pod nazwą kanelsnegle.
W sumie trudno się dziwić, że wypiek jest tak bardzo lubiany. Bułeczki są niesamowicie aromatyczne (wielbiciele cynamonu będą w siódmym niebie), idealne na mroźne i wietrzne dni. Zaczynamy!

Składniki

Ciasto

1 szklanka mleka
opakowanie (7 g) suchych drożdży
2 jajka
5 łyżek cukru
125 g masła
szczypta soli
4 szklanki mąki pszennej (u mnie połowa pełnoziarnistej)

Nadzienie

8 łyżek cukru
2 łyżki cynamonu
Połączyć oba składniki

Lukier

5 łyżek cukru pudru
sok z połowy cytryny
Połączyć oba składniki

Kanelbullar – Szwedzkie bułeczki cynamonowe

Sposób przygotowania

Mleko delikatnie podgrzewamy, wsypujemy drożdże i odstawiamy na kilka minut.
Do mąki dodajemy jajka, cukier przestudzone masło, sól i drożdże z mlekiem. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto – ręcznie, hakiem miksera lub w maszynie do chleba. Kiedy ciasto będzie gładkie i sprężyste, przykrywamy je folią i odstawiamy na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 cm na kształt prostokąta. Placek posypujemy równomierne mieszaniną cynamonu i cukru, po czym zwijamy ciasto w roladę i kroimy w plastry o grubości ok. 2 – 3 cm. Układamy z zachowaniem odstępów na blasze i odstawiamy na ok. 30 min do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy przez 20 min w temperaturze 180 st. C na złoty kolor. Po przestudzeniu lukrujemy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *