Bywają dni, kiedy nawet ci, którzy są na diecie, robią sobie dyspensę i sięgają po tradycyjne placki ziemniaczane. Przepisów na to danie jest wiele. Najważniejsze, by były chrupiące i nienasiąknięte tłuszczem.
fot. SoShe.pl
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 duże białe cebule (cebula dodaje nie tylko smaku, ale też sprawia, że placki są chrupiące)
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- olej roślinny do smażenia (najlepiej rzepakowy)
Sposób przygotowania
Czytaj też
Pierogi z jagodami
Kanelbullar | Szwedzkie bułeczki cynamonowe
Germknödel | Austria na talerzuProste ciasto bananowe bez glutenu
Pierogi z jagodami
Gdzie zjeść najlepsze kartacze na Suwalszczyźnie
Bar Przystań – kultowe miejsce w Trójmieście
Gdańsk, Sopot, Gdynia – Gdzie na rybę. Subiektywny przewodnik kulinarny
Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach (możemy do tego wykorzystać ulubioną maszynę). Masę zostawiamy jw misce, którą lekko przechylamy i w takiej pozycji odstawiamy na ok. 5 minut. Sok, który się zebrał zbieramy i odlewamy.
Do masy dodajemy jajka, przyprawy, mąkę i dobrze mieszamy.
Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Nakładamy porcje masy (1 duża łyżka), z której formujemy niewielki placek. Smażymy na średnim ogniu przez ok. 2 – 3 minuty z każdej strony na złoty kolor.
Usmażone placki odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podajemy gorące, najlepiej z kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem. Smacznego!
Cześć! Jestem Weronika i chciałbym przywitać Was na moim blogu. Jestem fanatyczką dbania o urodę i stylizację, więc głównie piszę o tym. Sporo również mówię o radzeniu sobie w związkach. Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej 🙂