Jeśli jesteście na bieżąco z moimi przepisami, zauważyliście, że w przygotowywaniu dań staram się nie przemęczać. Przepisy są proste, szybkie w wykonaniu, a efekt zawsze (przynajmniej mnie) zadowalający. Od tego ciasta ze śliwkami nie mogłam się odkleić. Dosłownie. Jadłam bez opamiętania. Uprzedzam więc lojalnie, że uzależnia.
Składniki
50 g. oleju (u mnie kokosowy)
4 całe jajka
200 g. cukru (lub mniej, zależnie od preferencji). Może być też ulubiony zamiennik cukru
200 g. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
śliwki
Sposób wykonania
Proste ciasto bananowe bez glutenu
Pierogi z jagodami
Gdzie zjeść najlepsze kartacze na Suwalszczyźnie
Bar Przystań – kultowe miejsce w Trójmieście
Gdańsk, Sopot, Gdynia – Gdzie na rybę. Subiektywny przewodnik kulinarny
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę (najlepiej mikserem), po czym dodajemy olej, mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i na tym etapie delikatnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy do foremek i ciasno układamy na nich owoce. Silikonowych foremek nie smarujemy, inne powinny być posmarowane tłuszczem i posypane bułką tartą. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 st C. Z tego przepisy wychodzą też świetne muffinki. Przy ich wykonaniu czas pieczenia skracamy do ok. 15 minut. Smacznego!
Cześć! Jestem Weronika i chciałbym przywitać Was na moim blogu. Jestem fanatyczką dbania o urodę i stylizację, więc głównie piszę o tym. Sporo również mówię o radzeniu sobie w związkach. Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej 🙂