Mango Lassi | Indyjski Klasyk (Przepis)

Mango, choć egzotyczne, w naszej kuchni wydaje się już oswojone. Do tego stopnia, że czasami mam wrażenie, że w sklepach łatwiej spotkać dobre mango niż dobre truskawki. A skoro tak już jest, warto wykorzystywać ten żółty jak słońce owoc. Nie dość że smaczny, jest też zdrowy – mango może zapobiec rozwojowi niektórych nowotworów, a także obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi. 

W jaki sposób przygotować Mango Sticky Rice już Wam pisałam. Dzisiaj przepis jeszcze prostszy w przygotowaniu. Oto Mango Lassi, indyjski klasyk, prosty koktajl z mango i jogurtu naturalnego (lub mleka roślinnego), którego przygotowanie zajmuje nie więcej jak pięć minut. Dla dbających o wagę informacja o kaloryczności – mango w 100 g ma ok. 60 kcal.

Składniki

• 1 dojrzałe mango (waga po obraniu średnio 300 g, może też też pulpa z mango, około 220 ml)
• 350 ml kefiru naturalnego (może być maślanka, a w wersji wegetariańskiej mleko kokosowe lub jogurt sojowy)
• łyżka miodu, syropu klonowego, cukru (opcjonalnie)

Sposób wykonania 

Czytaj też
Pierogi z jagodami
Kanelbullar | Szwedzkie bułeczki cynamonowe
Germknödel | Austria na talerzuProste ciasto bananowe bez glutenu

Obrane mango (należy obkroić nożem miąższ usuwając pestkę) przekładamy do blendera, dolewamy jogurt lub mleko kokosowe i miksujemy na jednolitą masę. Jeśli napój jest zbyt gęsty, można dolać odrobinę wody lub mleka. Jeśli chcemy napój dosłodzić, dodajemy miód, syrop klonowy lub cukier.
Gotowy napój przelewamy do szklanek i podajemy. Smacznego!

Pierogi z jagodami 
Gdzie zjeść najlepsze kartacze na Suwalszczyźnie 
Bar Przystań – kultowe miejsce w Trójmieście 
Gdańsk, Sopot, Gdynia – Gdzie na rybę. Subiektywny przewodnik kulinarny  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *