Nie wiem dlaczego, ale niemal każdemu mężczyźnie na słowo „grochówka” zaczynają świecić się oczy. Jeśli nie wierzycie, zróbcie eksperyment. A jeszcze lepiej, ugotujcie gar pożywnej grochówki dla swojego męża, narzeczonego, ojca czy brata. Jestem pewna, że w tym gronie znajdziecie choć jednego, który taki „prezent” zapamięta na długo. Oto prosty przepis.
Składniki
• 3 litry wody
• 200 g wędzonego boczku
• 300 g kiełbasy
• 300 g grochu żółtego łuskanego, połówki (nie wymaga moczenia)
• 5 ziemniaków
• 2 średnie cebule
• 2 ząbki czosnku
• 2 duże marchewki
• 1 średnia pietruszka
• łyżka oleju do smażenia
• 3 łyżki majeranku
• liście laurowe, ziele angielskie
• sól, pieprz
Sposób przygotowania
Czytaj też
Pierogi z jagodami
Kanelbullar | Szwedzkie bułeczki cynamonowe
Germknödel | Austria na talerzuProste ciasto bananowe bez glutenu
Pierogi z jagodami
Gdzie zjeść najlepsze kartacze na Suwalszczyźnie
Bar Przystań – kultowe miejsce w Trójmieście
Gdańsk, Sopot, Gdynia – Gdzie na rybę. Subiektywny przewodnik kulinarny
Groch płuczemy na sicie w zimnej wodzie. Do dość dużego garnka wrzucamy opłukany groch, pokrojony w paski boczek, obraną i pokrojoną w talarki marchew i pietruszkę, pokrojony w talarki czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Wszystko gotujemy ok. 40 minut. Kiedy zupa się gotuje, na patelni szklimy cebulę, na którą wrzucamy kiełbasę. Wszystko smażymy, po czym dodajemy majeranek. Cebulę z kiełbasą dodajemy do zupy. Kiedy groch się rozgotuje, do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu do ich miękkości. I gotowe!
Cześć! Jestem Weronika i chciałbym przywitać Was na moim blogu. Jestem fanatyczką dbania o urodę i stylizację, więc głównie piszę o tym. Sporo również mówię o radzeniu sobie w związkach. Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej 🙂