Wyobrażacie sobie lato bez bigosu z młodej kapusty? Chyba nie. Lekki, pachnący świeżym koperkiem, idealny. To potrawa, z którą poradzi sobie nawet początkująca fanka gotowania. Zaczynamy!
Składniki
- 1 duża główka młodej (zielonej) kapusty lub 1 mniejsza
- 1 duża młoda cebula
- 2 średnie młode marchewki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki smalcu (można pominąć, ale smak na tym bardzo straci)
- 300 g kiełbasy wiejskiej
- 1 szklanka bulionu
- pół szklanki mleka
- 2 liście laurowe
- 4-5 kulek ziela angielskiego
- 1 i 1/2 łyżki mąki
- pęczek koperku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kroimy drobno (ale bez przesady) kiełbasę i obsmażamy ją na gorącej oliwie i smalcu na patelni, po chwili dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i dalej smażymy.
Kapustę myjemy i szatkujemy. Do szerokiego garnka wlewamy szklankę bulionu i wrzucamy kapustę obraną, pokrojoną na plasterki marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz (ostatnie dwie pozycje do smaku). Dodajemy usmażoną na patelni kiełbasę z cebulą, mieszamy i gotujemy pod przykryciem.
Coś dla Ciebie?
Hydra – najpiękniejsza grecka wyspa
Błogi relaks na Cyprze. Najpiękniejsze miejsca
Gdzie zjeść najlepsze kartacze na Suwalszczyźnie
Zalipie – najpiękniejsza polska wieś
Bar Przystań – kultowe miejsce w Trójmieście
Gdańsk, Sopot, Gdynia – Gdzie na rybę. Subiektywny przewodnik kulinarny
Gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut, od czau do czasu mieszając.
W kubku dobrze mieszamy mleko z mąką, wlewamy do garnka z kapustą i gotujemy 5 minut. Dodajemy posiekany koperek, mieszamy i gotowe.
Można podawać z pieczywem, ziemniakami lub bez dodatków. Smacznego!
Cześć! Jestem Weronika i chciałbym przywitać Was na moim blogu. Jestem fanatyczką dbania o urodę i stylizację, więc głównie piszę o tym. Sporo również mówię o radzeniu sobie w związkach. Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej 🙂