Zupa Krem Z Dyni Z Mlekiem Kokosowym

Jesienna klasyka, w najprostszym wykonaniu. Wspaniała i rozgrzewająca zupa zwracająca uwagę pięknym kolorem i kusząca rewelacyjnym smakiem. Oto przepis na zupę krem z dyni z mlekiem kokosowym.

Składniki

• 1 kg dyni
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 100 g masła
• łyżka kurkumy w proszku
• puszka mleczka kokosowego (400 g)
• Szklanka rosołu warzywnego albo z kury, ew. wody
• biały pieprz
• sól
• prażone pestki słonecznika
• świeża kolendra

Sposób przygotowania

Dynię  kroimy na kawałki (nie obieramy), układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do miękkości przez około 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st C.
W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek.
Kiedy cebula się zeszkli, wlewamy rosół, upieczoną i oddzieloną od skóry dynię mleczko kokosowe, kurkumę, sól i pieprz do smaku. Jeśli lubicie ostrzejsze smaki, dodajcie nieco chili. Całość powoli doprowadzamy do wrzenia. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy nieco rosołu lub wodę. Na koniec całość blendujemy. Podajemy z prażonymi pestkami słonecznika i kolendrą. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *