Wegański Bigos Bez Tłuszczu

Jest kilka sposobów na odchudzenie popularnego bigosu, który (umówmy się) do dietetycznych dań nie należy. Jednak dla chcącego nic trudnego – wystarczy wyeliminować kilka składników, by uzyskać danie wciąż smaczne i sprzyjające figurze. Idealne dla osób, które zdecydowały się przejść przez post dr Dąbrowskiej.

Składniki

• pół kg kiszonej kapusty
• mała główka kapusty (lub pół większej)
• mała cebula
• marchew
• mały kawałek selera
• mała pietruszka
• łyżeczka kminku
• łyżka papryki wędzonej
• sól, pieprz
• liść laurowy, ziele angielskie
• mały koncentrat pomidorowy (70 g)

Sposób wykonania

Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy w niewielkiej ilości wody, kiedy zmięknie, dodajemy starte na grubych oczkach marchew, seler i pietruszkę. Po kilku minutach dodajemy odciśniętą lekko z wody i poszatkowaną kiszoną kapustę, sól, pieprz, paprykę wędzoną, kminek, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Białą kapustę szatkujemy i dodajemy do duszącej się potrawy. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość dusimy jeszcze ok. 15 minut. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *