Z kalafiornicą, czyli czymś na wzór jajecznicy, ale w wersji wegańskiej, na pewno zaprzyjaźnione są osoby będące w trakcie diety warzywno-owocowej, a dokładniej postu dr. Dąbrowskiej. Moim zdaniem kalafiornica – bez tłuszczu, bez jajek, bez glutenu, dietetyczne – zasmakuje nie tylko osobom, które muszą wyłączyć z diety tłuszcze. To proste i smaczne danie, idealne, żeby odciążyć organizm po kulinarnym szaleństwie.
Składniki
• 1 mały kalafior lub pół dużego
• mała cebula
• koperek
• sól czarna kala namak (niezbędna, daje zapach jajek, świetnie podkręca smak)
• 1/2 łyżeczki kurkumy
• pieprz
Sposób przygotowania
Kalafior gotujemy, najlepiej na parze, dzięki czemu jest jędrny i zachowuje smak. Ugotowany i odcedzony kalafior siekamy nożem.
Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na patelni na niewielkiej ilości wody, dodajemy kalafior i przyprawy, mieszamy doprawiamy do własnego smaku i chwilę trzymamy na małym ogniu. Dodajemy posiekany koperek, mieszamy. Można szaleć z dodatkami, zamiast koperku dodać szczypior, albo pomidory.
Cześć! Jestem Weronika i chciałbym przywitać Was na moim blogu. Jestem fanatyczką dbania o urodę i stylizację, więc głównie piszę o tym. Sporo również mówię o radzeniu sobie w związkach. Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej 🙂