Jedni śledzie uwielbiają, inni ich nie znoszą. Wydaje się jednak, że w tej wersji zjadliwe są nawet dla tej drugiej grupy. Oczywiście pod warunkiem, że lubią buraki. Sałatka śledziowa tak przygotowana smakuje ne tylko w Wigilię. Dobra jest na wszelkiego rodzaju uroczystości. Poza tym jest szybka w przygotowaniu. Czego chcieć więcej?
Składniki
- 6 płatów solonych śledzi
- dwa duże buraki
- dwa duże ziemniaki
- 4 jajka
- duża cebula
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (typ grecki)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki i buraki gotujemy (każde osobno) w łupinach. Śledziemoczymy w zimnej wodzie przez godzinę. Po tym czasie wyjmujemy je z wody i dokładnie osuszamy i kroimy w grubszą kostkę. Ugotowane buraki studzimy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępujemy z ziemniakami. Jajka gotujemy i również trzemy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Majonez mieszamy z jogurtem i przyprawami (uwaga na sól, śledzie są ciągle słone).
W dowolnej salaterce układamy warstwowo: śledzie, ziemniaki i i polewamy je sosem majonezowo-jogurtowym, po czym układamy buraki (uwaga, ich sok zabarwia inne warzywa), cebulę i znów polewamy je sosem majonezowo-jogurtowym. Całość ozdabiamy jajkiem.
Sałatka powinna postać w lodówce kilka godzin, alby składniki nieco się “przegryzły”. Jest pyszna! Smacznego!
Cześć! Jestem Weronika i chciałbym przywitać Was na moim blogu. Jestem fanatyczką dbania o urodę i stylizację, więc głównie piszę o tym. Sporo również mówię o radzeniu sobie w związkach. Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej 🙂