Warstwowa Sałatka Śledziowa

Jedni śledzie uwielbiają, inni ich nie znoszą. Wydaje się jednak, że w tej wersji zjadliwe są nawet dla tej drugiej grupy. Oczywiście pod warunkiem, że lubią buraki. Sałatka śledziowa tak przygotowana smakuje ne tylko w Wigilię. Dobra jest na wszelkiego rodzaju uroczystości. Poza tym jest szybka w przygotowaniu. Czego chcieć więcej?

Składniki

  • 6 płatów solonych śledzi
  • dwa duże buraki
  • dwa duże ziemniaki
  • 4 jajka
  • duża cebula
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (typ grecki)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Ziemniaki i buraki gotujemy (każde osobno) w łupinach. Śledziemoczymy w zimnej wodzie przez godzinę. Po tym czasie wyjmujemy je z wody i dokładnie osuszamy i kroimy w grubszą kostkę. Ugotowane buraki studzimy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępujemy z ziemniakami. Jajka gotujemy i również trzemy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Majonez mieszamy z jogurtem i przyprawami (uwaga na sól, śledzie są ciągle słone).
W dowolnej salaterce układamy warstwowo: śledzie, ziemniaki i i polewamy je sosem majonezowo-jogurtowym, po czym układamy buraki (uwaga, ich sok zabarwia inne warzywa), cebulę i znów polewamy je sosem majonezowo-jogurtowym. Całość ozdabiamy jajkiem.
Sałatka powinna postać w lodówce kilka godzin, alby składniki nieco się “przegryzły”. Jest pyszna! Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *