Niskokaloryczne, wegańskie, bezglutenowe i całkowicie warzywne danie, idealne dla osób będących na diecie dr Dąbrowskiej. Spaghetti z cukinii robi się niemal samo i smakuje wybornie.
Składniki
• cukinia z miękką skórką
• duży, mięsisty pomidor
• 1 papryka
• ząbek czosnku
• mała cebulka
• nieco suszonej bazylii
• sól
• biały pieprz do smaku
Niezbędna jest też tarka spiralna (tzw. spiralizer) lub obieraczka do julienne.
Sposób przygotowania
Cukinie umyć, osuszyć i pokroić na spaghetti. Pomidora, paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek w plastry. Wszystko wrzucić na rozgrzaną na patelnię, dusić pod przykryciem ok. 15 minut, dodając bazylię, sól i pieprz. Kiedy papryka zmięknie, dołożyć spaghetti z cukinii, dobrze wymieszać i dusić ok. 3 minuty. Gotowe!
Cześć! Jestem Weronika i chciałbym przywitać Was na moim blogu. Jestem fanatyczką dbania o urodę i stylizację, więc głównie piszę o tym. Sporo również mówię o radzeniu sobie w związkach. Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej 🙂