Spaghetti z Cukinii w Sosie pomidorowym

Niskokaloryczne, wegańskie, bezglutenowe i całkowicie warzywne danie, idealne dla osób będących na diecie dr Dąbrowskiej. Spaghetti  z cukinii robi się niemal samo i smakuje wybornie.

Składniki

• cukinia z miękką skórką
• duży, mięsisty pomidor
• 1 papryka
• ząbek czosnku
• mała cebulka
• nieco suszonej bazylii
• sól
• biały pieprz do smaku

Niezbędna jest też tarka spiralna (tzw. spiralizer) lub obieraczka do julienne.

Sposób przygotowania 

Cukinie umyć, osuszyć i pokroić na spaghetti. Pomidora, paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek w plastry. Wszystko wrzucić na rozgrzaną na patelnię, dusić pod przykryciem ok. 15 minut, dodając bazylię, sól i pieprz. Kiedy papryka zmięknie, dołożyć spaghetti z cukinii, dobrze wymieszać i dusić ok. 3 minuty. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *