Mięso karpia to kopalnia cennych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych, witamin czy białka. Do tego dochodzi jeszcze niepowtarzalny, charakterystyczny smak. Warto sięgać po tę rybę nie tylko w święta, ale też na co dzień. Jak ją przygotować najprościej? Po prostu usmażyć.
Składniki
- dzwonka karpia
- sól
- biały pieprz
- mąka
- olej do smażenia
- 3-4 cebule
- cytryna
Sposób przygotowania
Obrać i pokroić cebulę, skropić cytryną, aż puści sok, dodać sól i pieprz. Do marynaty wkładamy mięso karpia i odstawiamy na noc (ok. 12 godzin). Marynata sprawi, że mięso straci „mulisty” smak.
Wyjmujemy karpia z marynaty, osuszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i każdą porcję obtaczamy w mące. Smażymy rybę na gorącym oleju z obu stron na złocisty kolor. Przed podaniem karpia można udekorować listkami natki pietruszki. Smacznego!
Cześć! Jestem Weronika i chciałbym przywitać Was na moim blogu. Jestem fanatyczką dbania o urodę i stylizację, więc głównie piszę o tym. Sporo również mówię o radzeniu sobie w związkach. Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej 🙂