Smażony karp na wigilijny stół

Mięso karpia to kopalnia cennych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych, witamin czy białka. Do tego dochodzi jeszcze niepowtarzalny, charakterystyczny smak. Warto sięgać po tę rybę nie tylko w święta, ale też na co dzień. Jak ją przygotować najprościej? Po prostu usmażyć.

Składniki

  • dzwonka karpia
  • sól
  • biały pieprz
  • mąka
  • olej do smażenia
  • 3-4 cebule
  • cytryna

Sposób przygotowania
Obrać i pokroić cebulę, skropić cytryną, aż puści sok, dodać sól i pieprz. Do marynaty wkładamy mięso karpia i odstawiamy na noc (ok. 12 godzin). Marynata sprawi, że mięso straci „mulisty” smak.
Wyjmujemy karpia z marynaty, osuszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i każdą porcję obtaczamy w mące. Smażymy rybę na gorącym oleju z obu stron na złocisty kolor. Przed podaniem karpia można udekorować listkami natki pietruszki. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *