Naukowcy przekonują, że boczniaki obniżają poziom cukru i cholesterolu, a nawet niszczą komórki nowotworowe. Warto po nie sięgać, ponieważ są proste w przygotowaniu i pozwalają wyczarować dziesiątki dań. Idealnie sprawdzają się w risotto.
Składniki
- 400 g świeżych boczniaków
- 200 g ryżu do risotto
- 1 duża cebula
- 60 g masła (w wersji wegetariańskiej można zamienić oliwą z oliwek)
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól morska
- biały pieprz
- ser parmezan – ilość według upodobań
Sposób wykonania
Przygotować boczniaki. Nie wymagają obierania, wystarczy je umyć, ale dość szybko, by nie nasiąkły wodą. Po opłukaniu boczniaki pokroić w paski.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wrzucić ją do garnka i zeszklić na maśle, dodać boczniaki. Kiedy cebula będzie miękka, dodać ryż i chwilę smażyć, ciągle mieszając. Po 2-3 minutach dodać pierwszą część gorącego bulionu, kiedy zostanie wchłonięta, dodać kolejną część. Po wykorzystaniu całego bulionu doprawić całość do smaku solą i pieprzem. Ryż powinien gotować się zgodnie z informacją podaną na opakowaniu. Zwykle jest to 15 minut.
* Jeśli risotto będzie zbyt gęste, należy dodać nieco więcej bulionu lub wrzącej wody. Ale uwaga, jeśli zauważymy, że bulionu jest zbyt dużo i może on niebezpiecznie rozrzedzić danie, nie dodawajmy całości.
Jeśli nie dbamy o linię, śmiało możemy dodać kolejną łyżkę masła, risotto będzie bardziej kremowe.
Serwujemy, a na talerzu posypujemy parmezanem i szczypiorkiem (opcjonalnie). Ile kto lubi!
Cześć! Jestem Weronika i chciałbym przywitać Was na moim blogu. Jestem fanatyczką dbania o urodę i stylizację, więc głównie piszę o tym. Sporo również mówię o radzeniu sobie w związkach. Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej 🙂