Pieczone Jabłka Ze Śliwkami I Cynamonem

Kiedy słodycze trafiają na listę rzeczy zakazanych, pieczone jabłka potrafią uratować życie. Podczas diety czy postu (np. dr Dąbrowskiej) smakują jak najlepszy rarytas, niemal jak belgijskie praliny zamknięte w eleganckie bomboniery. A ponieważ robi się je ekspresowo, stają się daniem idealnym. W tej wersji z pieczonymi śliwkami.

Składniki

• 1 jabłko
• dwie śliwki
• pół łyżeczki cynamonu

Sposób wykonania

Odcinamy wierzch jabłka i wydrążamy gniazdo nasienne. Śliwki przecinamy na pół, usuwamy pestki. Jedną śliwkę możemy włożyć w miejsce po usuniętym gnieździe nasiennym, podczas upieczenia powstanie słodki sos, albo ułożyć obok jabłka w naczyniu do zapiekania. Jabłko pieczemy w temp. 180-200 st. C przez 30 min. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *