Frytki z selera

W 10 dag bulwy selera jest zaledwie 21 kalorii. Czy to nie wystarczający powód, by jeść go do woli? Zawiera sód, potas, magnez, witaminy: C, B1, B2, B6, PP, K i witaminę E. Seler korzeniowy ma sporo błonnika. Ze względu na zawartość witaminy C i E oraz beta-karotenu, czyli antyoksydantów chroniących organizm przed wolnymi rodnikami, jest cenny dla urody. Co można z niego zrobić? Na przykład frytki. Są nie tylko zdrowe i niskokaloryczne, ale też smaczne. Z powodzeniem mogą jeść je osoby na diecie. Zaczynamy!

Składniki

• korzeń selera
• sól
• suszone przyprawy do wyboru – bazylia, oregano, curry

Sposób przygotowania

Seler obieramy. Przy tej czynności warto uważać, ponieważ korzeń jest dość twardy. Obrany seler myjemy i kroimy na frytki. Ponieważ w wysokiej temperaturze frytki stracą trochę wody „schudną”, lepiej nie kroić ich zbyt drobno.
Pokrojony seler solimy i posypujemy ziołami. Jeśli ktoś lubi bardziej chrupiącą skórkę, można skropić odrobiną oliwy z oliwek. Moim zdaniem jest to zbędne. Frytki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. i pieczemy ok. 15 minut. Gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *