Muffiny Z Kalafiora I Kiszonej Kapusty

Warzywne muffiny świetnie sprawdzają się w diecie odchudzającej oraz w poście dr Dąbrowskiej. Smak zaskakuje. Pozytywnie. Potraktujcie ten przepis jako podstawowy, a przyprawy zmieniajcie zależnie od nastroju. Z tych samych składników możecie przygotować kotlety z kalafiora i kiszonej kapusty. 

Składniki

• 1/2 kg kapusty kiszonej
• 1/2 kalafiora
• średnia marchew
• 1 cebula
• natka pietruszki
• sól
• biały pieprz (może być czarny)
• łyżeczka papryki wędzonej
• łyżeczka kminku

Sposób przygotowania

Kalafiora ugotować do miękkości. Odcedzić i wystudzić, po czym zblendować, dodać 1 surową startą marchewkę i okrojoną w kostkę cebulę.
Kapustę bardzo dobrze odcisnąć z nadmiaru soku (to ważne, inaczej masa będzie zbyt rzadka), drobno poszatkować i połączyć pozostałymi składnikami, przyprawić i dobrze wymieszać. Masę wkładać do silikonowych foremek lub formować kotlety, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 200 st. C przez około 40 minut, aż zaczną się rumienić. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *