Być może zabrzmi to niewiarygodnie, ale brokuły i kiszona kapusta wspaniale się dopełniają. Smak wegańskich kotletów z udziałem tego duetu z pewnością was zaskoczy. W wersji pieczonej to idealne danie dla osób będących na diecie (poście) zgodnej z zaleceniami dr Dąbrowskiej.
Składniki
• Brokuły (1 średni lub dwa małe)
• 30 dkg kiszonej kapusty
• 1/2 cebuli
• ząbek czosnku
• czarna sól (nadaje posmak jajek) do smaku
• biały pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Brokuły gotujemy na parze, w ten sposób zachowają cały smak. Po ostudzeniu blendujemy twarde części, bez kwiatów. Kapustę bardzo dobrze wyciskamy z soku, szatkujemy i dodajemy do brokułów, podobnie jak cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość doprawiamy czarną solą i pieprzem, dobrze mieszamy i formujemy niewielkie kotlety.
Kotlety pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 40 minut. Smacznego!
Cześć! Jestem Weronika i chciałbym przywitać Was na moim blogu. Jestem fanatyczką dbania o urodę i stylizację, więc głównie piszę o tym. Sporo również mówię o radzeniu sobie w związkach. Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej 🙂