Pieczona kaczka to klasyk polskiej kuchni. I w sumie nie wiadomo dlaczego tak rzadko gości na naszych stołach, zwykle pojawia się od święta. Być może właśnie święta (albo wyjątkowy obiad w gronie całej rodziny) są dobrą okazją, by o kaczce sobie przypomnieć? Oto najprostszy przepis na to danie.
Składniki
- 1 kaczka
- 1/2 kg owoców do wyboru (jabłka, śliwki lub brzoskwinie)
- sól, pieprz
- rozmaryn (może być majeranek)
- rękaw foliowy do pieczenia
Sposób przygotowania
Kaczkę myjemy i osuszamy, a z jej wnętrza usuwamy nadmiar tłuszczu, po czym nacieramy z wierzchu i od środka solą, pieprzem i rozmarynem, po czym faszerujemy wybranymi owocami. Otwór przy kuperku spinamy wykałaczkami lub związujemy sznurkiem. Tak przygotowana tuszka powinna postać ok. 5 godzin w chłodnym miejscu.
Kaczkę wkładamy do rękawa foliowego (dzięki temu pozostanie idealnie miękka) i układamy w brytfance. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 2 godziny. Po tym czasie rozcinamy rękaw odsłaniając mięso i polewamy kaczkę wytopionym tłuszczem z dna brytfanny. Wstawiamy kaczkę ponownie do piekarnika na ok. 20 minut, by skórka stała się chrupiąca.
Kaczkę podajemy z surówką z czerwonej kapusty lub z buraczkami. Smacznego!
Cześć! Jestem Weronika i chciałbym przywitać Was na moim blogu. Jestem fanatyczką dbania o urodę i stylizację, więc głównie piszę o tym. Sporo również mówię o radzeniu sobie w związkach. Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej 🙂