Jak Zrobić Ćwikłę Z Chrzanem?

Tradycyjna ćwikła z chrzanem jest świetnym dodatkiem na wielkanocny stół, choć oczywiście można ją jadać o każdej porze roku. Komponuje się z wędlinami, mięsami czy jajkami. Jej ostrość regulować można zawartością chrzanu, który dodaje się do bazy, czyli buraków.

Składniki

  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 10 dag utartego chrzanu
  • 3 łyżki octu winnego lub sok z połowy cytryny z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania
 
Buraki w łupinach ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Buraki wymieszać z chrzanem i doprawić do smaku cytryną, cukrem solą i pieprzem. Ćwikłę schłodzić, najlepiej przez noc. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *