Tradycyjna ćwikła z chrzanem jest świetnym dodatkiem na wielkanocny stół, choć oczywiście można ją jadać o każdej porze roku. Komponuje się z wędlinami, mięsami czy jajkami. Jej ostrość regulować można zawartością chrzanu, który dodaje się do bazy, czyli buraków.
Składniki
- 1 kg buraków ćwikłowych
- 10 dag utartego chrzanu
- 3 łyżki octu winnego lub sok z połowy cytryny z cytryny
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Buraki w łupinach ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Buraki wymieszać z chrzanem i doprawić do smaku cytryną, cukrem solą i pieprzem. Ćwikłę schłodzić, najlepiej przez noc. Smacznego!
Cześć! Jestem Weronika i chciałbym przywitać Was na moim blogu. Jestem fanatyczką dbania o urodę i stylizację, więc głównie piszę o tym. Sporo również mówię o radzeniu sobie w związkach. Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej 🙂