Lekkie, smaczne i kolorowe danie. Jedno z tych, po które chętnie sięgają wegetarianie, mięsożercy i osoby na diecie. W przepisie nie ma pieczarek i bakłażana, ponieważ dr Dąbrowska nie włączyła ich do jadłospisu podczas pierwszej fazy. Jeśli jednak nie trzymacie się zasad postu warzywno-owocowego, śmiało dodajcie te warzywa.
Składniki
• 3 duże pomidory
• dwie czerwone papryki
• dwie średnie cukinie
• duża cebula
• 2-3 ząbki czosnku
• sól
• pieprz
• łyżka wędzonej papryki (nadaje charakterystyczny, nieco mięsny smak)
• bazylia
Sposób wykonania
Pomidory kroimy w kostkę (można je wcześniej obrać ze skórki) i wrzucamy do garnka lub do głębokiej patelni, pozostałe składniki dorzucamy, kiedy pomidory zagotują się. W kolejności dodajemy pokrojoną w talarki cebulę, pokrojony drobno czosnek, pokrojoną w paski paprykę i przyprawy – sól, pieprz, paprykę wędzoną, bazylię. Całość gotujemy ok. 20 minut. Kiedy papryka zmięknie, dodajemy pokrojone w talarki cukinie, gotujemy kolejne 5 minut. Gotowe!
Cześć! Jestem Weronika i chciałbym przywitać Was na moim blogu. Jestem fanatyczką dbania o urodę i stylizację, więc głównie piszę o tym. Sporo również mówię o radzeniu sobie w związkach. Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej 🙂