Gołąbki z kaszą i suszonymi grzybami

fot. SoShe.pl

Ten smak wspominam dzieciństwa. Nie jestem pewna, czy znany jest w wielu domach. W moim rodzinnym zaciszu gołąbki z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami gotowała moja babcia, później mama, a teraz robię je ja. Gołąbki w tej wersji często pojawiały się na naszym stole podczas świąt Bożego Narodzenia.

Gołąbki Z Kaszą I Suszonymi Grzybami – Przepis

  • Główka kapusty
  • Trzy woreczki kaszy gryczanej
  • Trzy garści suszonych grzybów
  • Jajko
  • Dwie marchewki
  • Pietruszka
  • Mały seler
  • Dwie cebule
  • Łyżka masła
  • Sól, pieprz

Gołąbki Z Kaszą I Suszonymi Grzybami – Sposób przygotowania

Grzyby zalać letnią wodą. Powinny moczyć się kilka godzin (ok 6). Gdy grzyby zmiękną, należy je ugotować (najlepiej w wodzie, w której się moczyły, zostawiając na dnie naczynia ew. zanieczyszczenia z grzybów), a po tym drobno posiekać lub zmielić. Kilka mniejszych grzybów warto zostawić do sosu. Nie wylewamy wody.
Kaszę gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Cebulę siekamy i smażymy na maśle.
Z kapusty ostrym nożem usuwamy głąb i wkładamy do gotującej się wody na kilka minut. Później ostrożnie oddzielamy liście kapusty, uważając, by się nie porwały. Jeśli liść ma duży nerw, ostrożnie go odcinamy.
Kaszę, usmażoną cebulę, posiekane grzyby, jajko, sól, pieprz dokładnie mieszamy.
Zbyt małe lub porwane liście układamy na dnie brytfanki. Pozostałe liście wykorzystujemy do zrobienia gołąbków. Na każdy nakładamy porcje farszu i ciasno zwijamy od nasady. Gołąbki układamy ciasno w brytfance. Zalewamy je wodą z grzybów, dodajemy pokrojoną na cząstki marchew, pietruszkę, seler oraz do smaku sól i pieprz. Powinny być przykryte wodą z grzybów, jeśli nie są, należy dolać wody. Całość warto przykryć liśćmi kapusty. Brytfankę przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 st. na 1,5 godziny. Wielbiciele sosów, mogą do wywaru dodać zasmażkę z odrobiną śmietany.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *