Delikatny Karp Panierowany W Migdałach

Czy wiecie, że znaczna część stawów karpiowych w Polsce powstała jeszcze w średniowieczu, a sam karp jest rybą najdłużej hodowaną w słodkiej wodzie w Europie. Wigilia natomiast jest chyba jedynym dniem, w którym karp króluje na naszych stołach. Karp w migdałach to nieco bardziej elegancka wersja tradycyjnie smażonej ryby. Prosta, smaczna i efektowna.

Składniki

  • karp
  • sól
  • biały pieprz
  • migdały
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Z karpia wycinamy płaty, omijając ości. Kroimy na mniejsze kawałki. Resztki ryby można wykorzystać np. na zupę. Kawałki ryby solimy i posypujemy pieprzem. Na talerz wysypujemy płatki migdałów i mocno dociskamy do nich rybę z obu stron.
Na patelni rozgrzewamy olej i z obu stron przez trzy minuty smażymy płaty karpia, najpierw od strony skóry.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *