Czy wiecie, że znaczna część stawów karpiowych w Polsce powstała jeszcze w średniowieczu, a sam karp jest rybą najdłużej hodowaną w słodkiej wodzie w Europie. Wigilia natomiast jest chyba jedynym dniem, w którym karp króluje na naszych stołach. Karp w migdałach to nieco bardziej elegancka wersja tradycyjnie smażonej ryby. Prosta, smaczna i efektowna.
Składniki
- karp
- sól
- biały pieprz
- migdały
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Z karpia wycinamy płaty, omijając ości. Kroimy na mniejsze kawałki. Resztki ryby można wykorzystać np. na zupę. Kawałki ryby solimy i posypujemy pieprzem. Na talerz wysypujemy płatki migdałów i mocno dociskamy do nich rybę z obu stron.
Na patelni rozgrzewamy olej i z obu stron przez trzy minuty smażymy płaty karpia, najpierw od strony skóry.
Smacznego!
Cześć! Jestem Weronika i chciałbym przywitać Was na moim blogu. Jestem fanatyczką dbania o urodę i stylizację, więc głównie piszę o tym. Sporo również mówię o radzeniu sobie w związkach. Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej 🙂