Spieszcie się, zanim młoda kapusta się zestarzeje. A tak na serio, nie ma na co czekać, bigos z młodej kapusty to potrawa wyśmienita i prosta w wykonaniu, choć mało urokliwa. Zawsze z koprem i z dobrym kawałkiem kiełbasy – wegetarianie ostatni składnik mogą pominąć. Zaczynamy.
Składniki
• główka młodej kapusty (zwykle nie są duże)
• duża cebula (młoda)
• dwie średnie marchewki (młode)
• duży pęczek kopru
• 2-3 łyżki oleju do smażenia
• 400 g. dobrej, raczej chudej kiełbasy
• 2 szklanki bulionu (może być warzywny)
• liść laurowy
• ziele angielskie
• sól, pieprz
Sposób wykonania
Z kapusty usunąć zewnętrzne liście, umyć ją, poszatkować, po czym wrzucić do większego garnka, zalać bulionem i gotować (najlepiej dodać połowę porcji bulionu, a gdy będzie zbyt mało, dolać). Marchew obrać, pokroić na cząstki i dorzucić do kapusty. Dodać również przyprawy, liść laurowy i ziele angielskie. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się lekko poddusi, dorzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę. Całość smażyć jakieś 10 minut. Usmażoną kiełbasę z cebulą dodać do kapusty i gotować do miękkości (jakieś 15 minut) mieszając od czasu do czasu. Kiedy będzie już gotowa, dorzucić pokrojony koper i zamieszać.
Można jeść z chlebem, ziemniakami lub solo. Jak kto lubi.
Cześć! Jestem Weronika i chciałbym przywitać Was na moim blogu. Jestem fanatyczką dbania o urodę i stylizację, więc głównie piszę o tym. Sporo również mówię o radzeniu sobie w związkach. Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej 🙂