Awokado – Skarbnica Zdrowia

Zawiera więcej potasu niż banan. Pomaga zachować zdrowy wzrok, ponieważ bogaty jest w olbrzymie ilości składników odżywczych (w tym luteiny) oraz antyoksydantów. Awokado doda ci zdrowia i siły.

Jedni je kochają, inni nienawidzą. Fakt, do smaku awokado trzeba przywyknąć, jednak warto to zrobić, ponieważ możemy na tym jedynie zyskać. Journal of American Heart Association opublikował badania, z których wynika, że pożywanie awokado każdego dnia może być kluczem do utrzymania w ryzach złego cholesterolu.

Osoby na diecie niskokalorycznej odstrasza fakt, iż awokado jest najkaloryczniejszym z owoców, przez co często nazywany jest owocem maślanym. W średniej wielkości owocu jest aż 41 g tłuszczu, co oznacza, że w 100 g jest 220 kcal. Na szczęście są to kalorie pełne wartości odżywczych, które pomagają spalać tkankę tłuszczową. Nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6) niezbędne są dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poza tym owoc zapobiega podjadaniu między posiłkami. Zjedzenie połowy zapewnia uczucie sytości nawet na 5 godzin.

Mając na uwadze, iż kwasy tłuszczowe obecne w awokado chronią serce, lepiej z niego nie rezygnować, zastępując nim choćby masło. Tłuszcz zawarty w awokado ma też wiele innych zalet. Właśnie dzięki niemu składniki z innych produktów są lepiej przyswajalne przez organizm. Tak jest np. z likopenem zawartym w pomidorach albo z beta-karotenem, który pomaga walczyć z rakiem, spowalnia procesy starzenia skóry, odmładza i regeneruje skórę, poprawia wzrok, wzmacnia system odpornościowy organizmu.

Awokado najlepiej jeść, gdy jest miękkie, a skórka nie posiada plam i zasinień.

W skrócie o awokado:
* dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom złego cholesterolu
* kwas oleinowy przeciwdziała nowotworom prostaty i piersi
* zawarty w nim potas (ma 35% więcej potasu niż banany) reguluje ciśnienie krwi, kontroluje prawidłową pracę serca i usprawnia pracę układu nerwowego
* jego kwasy tłuszczowe obecne chronią serce
* przeciwutleniaczy w nim zawarte mają działanie przeciwnowotworowe
* awokado jest bogatym źródłem witaminy E (witamina młodości). Znajdziemy także witaminę A, B1, B2, C, PP, K, H, kwas pantotenowy, również wapń, potas i fosfor. Jest również dobrym źródłem błonnika (6,3g na 100g owocu)
* jest zalecany kobietom w ciąży; zawiera też kwas foliowy zapobiegający wadom rozwojowym płodu.
* luteina i zeaksantyna w nim zawarte wpływają korzystnie na oczy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *